SPR :

Salámová kolagenní střeva SPR vyráběná z vytříděné kvalitní štípenkové klihovky, určená pro výrobky tepelně opracované, tedy krátce sušené a zauzené s následným dovařením v páře. Jsou vhodná pro automatické         narážení a klipsování, ale rovněž vhodné pro ruční narážení ve formě přířezů. K přednostem obalu patří pevnost a odolnost při zpracování, velmi dobrá propustnost pro kouř a vodní páru. Přilnavost k dílu je na standardní úrovni, možná je i loupatelná úprava všech barevných modifikací s označením „L“, např. SPR-L (barva přírodní, loupatelná úprava), resp. SPR M-L (barva mahagon, loupatelná úprava). Výrobky v kolagenních obalech SPR mají přirozený vzhled a barvu. Kolagenní střeva SPR nejsou určena ke konzumaci s uzeninou.

Varianty úpravy :  SPR - standardní přilnavost, SPR-L - zlepšená loupatelnost, SPR-V - protiplísňová úprava (lze použít i na salámy s ušlechtilou plísní na povrchu)

Barevné varianty : čirá/CLR, mahagon/MAH

Úpravy : na roli, řásněné roubíky, přířezy vázané nebo vázané s klipsou

Dostupné kalibry (narážecí v mm) : od 35 do 120

Doporučené zpracování :

  • Před narážením je nutné střeva namočit minimálně na 10 minut do nasyceného roztoku kuchyňské soli          o teplotě 25°C (±5°C)
  • Střeva musí být do lázně zcela ponořena
  • Narážení následuje ihned po vyjmutí z lázně
  • Pokud jsou střeva v úpravě RTU, není třeba je před narážením namáčet
  • Střeva je možno uzavírat vázáním nebo klipsováním (vázáné přířezy) nebo na automatech s roztažnými             čelistmi (řásněná střeva)
  • Tepelné opracování se většinou používá klasické, tzn. zasušení, uzení, dováření a dosušení
  • Střeva běžně snášejí 90°C suché teploty a 75°C při 100 % relativní vlhkosti (vaření v páře)

Balení a úprava :

  • Kolagenní obaly jsou dodávány na rolích, ve formě vázaných přířezů nebo řásněna v roubících
  • Balena jsou vždy v plastové folii a následně v kartonech
  • Na přání může být kolagenní obal potištěn až šestibarevným potiskem, a to i oboustranně

Výhody :

  • Vyrábějí se v průměrech od 35 do 120 mm v barvě přírodní, mahagon, světlý mahagon, hnědá a tmavý        losos
  • Výborná propustnost kouře a vodní páry
  • Snadná loupatelnost u verze SPR-L
  • Možnost potisku
  • Stálost kalibru
  • Dodáváme i ve formě RTU (okamžitě připraveno pro narážení)
  • Dobrá stabilita při tepelném opracování
  • Pevnost a odolnost při zpracování
  • Přírodní vzhled a barva

Aplikace :  Junior salám, Turistický salám, Selský salám, Vysočina, Šunkový salám



014 :

Střeva typu 014 jsou salámové kolagenní obaly vyráběné z vytříděné kvalitní štípenkové klihovky určené                      pro trvanlivé výrobky za studena zrající. Tyto obaly jsou určeny pro masné výrobky opracované uzením a sušením.     Výrobky ve střevu typu 014 nelze vařit v páře. Obaly se vyznačují vysokou pružností a přilnavostí k dílu, i když se s ním nespojují. Díky těmto vlastnostem je u hotových výrobků možno dosáhnout hladkého povrchu, případně optimální vrásčitosti dle použitého způsobu opracování. Stěna kolagenního střeva je dobře propustná           pro kouř a vlhkost. Výrobky v těchto obalech nemají tendenci tvorby zaschlého kroužku u povrchu výrobku nebo plesnivění. Výsledné masné výrobky charakterizuje dobrá loupatelnost obalu. Robustnější varianta střeva          014 je označená 014-H a je vhodná pro silné mechanické zatížení. Střevo je vhodné pro všechny masné výrobky opracované sušením, zejména však pro aplikace s velkými kusy masa a delší dobou zrání. Kolagenní střeva 014 a 014-H nejsou určena ke konzumaci s uzeninou.

Varianty úpravy :  014 - standardní přilnavost, 014-L - zlepšená loupatelnost, 014-V - protiplísňová úprava (lze      použít i na salámy s ušlechtilou plísní na povrchu)

Barevné varianty : čirá/CLR, mahagon/MAH, bílá/WHI - pouze kalibr 55 mm

Úpravy : na roli, řásněné roubíky, přířezy vázané nebo vázané s klipsou

Dostupné kalibry (narážecí v mm) : od 35 do 120

Doporučené zpracování :

  • Řasený kolagenní obal 014 v RTU úpravě se zpracovává bez namáčení a je připraven k okamžitému               použití po vybalení z plastového přepravního obalu
  • Řasený kolagenní obal 014 bez RTU se doporučuje namáčet před zpracováním na alespoň                             20 minut v nasyceném roztoku kuchyňské soli při teplotě 25 až 30°C. Obal musí být zcela ponořen v lázni        a je třeba ho zpracovat ihned po vyjmutí z lázně
  • Obaly 014 je možno tepelně opracovávat při max. teplotě prostředí 30°C

Balení a úprava :

  • Kolagenní obaly jsou dodávány na rolích, ve formě vázaných přířezů nebo řásněny v roubících
  • Baleny jsou vždy v plastové folii a následně v kartonech
  • Na přání může být kolagenní obal potištěn až šestibarevným potiskem, a to i oboustranně

Výhody :

  • Střeva dobře přijímají barvu kouře, výrobky mají přirozenou, kaštanově hnědou barvu, nemají sklon                  k šednutí
  • Vyrábějí se v průměrech od 30 do 125 mm v barvě přírodní a mahagonové (dva odstíny)
  • Střeva mají vysokou pružnost, která sušeným výrobkům zajišťuje výborný vzhled s minimální                             vrásčitostí povrchu a dobrou loupatelnost
  • Na přání mohou být střeva typu 014 potištěna


Aplikace :  Chorizo, Paprikáš, Dunajská klobása, Salami